|
2013-01-28 18:51:19, hétfő
|
|
|
|
|
|
A csontritkulás napjainkban egyre több embert érint! A betegség megelőzésében és kezelésében fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, vitaminok, ásványi anyagok bevitelének. A D-vitamin fokozott jelentőséggel bíz a csontritkulás szempontjából
A D-vitamint az emberi szervezet napsugárzás hatására képes előállítani, de lehetséges a "kész termék" bevitele is, például hal fogyasztásával vagy különféle vitaminkészítményekből. A megfelelő mennyiségű vitamin megakadályozza a csontritkulás (osteoporosis) kialakulását. Fontos szerepe van még a kalcium és foszfor felszívódásában és beépülésében, a csontképződés folyamatában, a csontok egészséges fejlődésében és a csontgyógyulásban (például törés után).
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében és úgy tűnik, gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Az alacsony D-vitamin szint szoros kapcsolatban áll még a növekvő szív-, és érrendszeri halálozással, bizonyos rák típusok előfordulásával és olyan autoimmun betegségekkel is, mint a szklerózis multiplex.
Jól ismert a D-vitamin és a kalcium szerepe az időskori csontritkulásban, úgy tűnik, a D-vitamin hiány önálló rizikófaktor ebben az esetben. Ez tehát azt jelenti, hogy megfelelő kalcium bevitel mellett is kialakulhat csontritkulás, ha az egyén D-vitamin szintje alacsony. A tej, sajt, kefir, és egyéb magas kalcium tartalmú étel, ital fogyasztása önmagában tehát kevés a csontritkulás megelőzéséhez.
Emellett sokan vizsgálják a kapcsolatot a túlzott tej bevitel és a csontritkulás között, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tej nemhogy segíti a csontritkulás megelőzését, hanem éppen ellenkezőleg, negatívan befolyásolja azt. Tehát inkább joghurtot, kefirt fogyasszunk tej helyett. A zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt a csontritkulás megelőzése céljából is. Ez a vitamin megtalálható még a tojásban, tőkehalban, olajos halakban és a májban.
Természetesen ha nem akarunk hiányt szenvedni ebből a testünk számára nélkülözhetetlen anyagból, akkor nem elég tudnunk azt, hogy miben van D vitamin hiszen a megfelelő mennyiségű napsugárzás is serkenti a szervezetünkben ennek a vitaminnak a termelését. Sőt azt kell, hogy mondjuk, hogy ennek az alapvető mikrotápanyagnak a legfontosabb és mindenki által elérhető forrása a napfény. Ezért nyáron mozogjunk sokat a szabad levegőn, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy le ne égjünk.
A csontritkulás esélyét növelheti a sovány testalkat, a törékeny szervezet, a világos bőr, a genetikának is meghatározó szerepe van, hogy ki mekkora csonttömeget tud elérni. Persze az életmódnak is nagy szerepe van, mivel a szervezettől sok kalciumot von meg a cigaretta, a túl sok alkohol vagy kávé. A helytelen és túlzott, egyoldalú fogyókúrák sem kedveznek a csontoknak, ügyelni kell a kiegyensúlyozott kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitelre.
Forrás: gerincgyógyászat.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, mikrotápanyagnak, kiegyensúlyozott, csontritkulásban, vitaminbevitelre, gerincgyógyászat, előfordulásával, felszívódásában, anyagcseréjében, szervezetünkben, táplálkozásnak, fogyasztásával, megakadályozza, csontritkulás, természetesen, betegségekkel, szempontjából, csontképződés, megelőzéséhez, megelőzésében, jelentőséggel, fejlődésében, megtalálható, ellenkezőleg, kifejezetten, folyamatában, csonttömeget, beépülésében, kialakulását, osteoporosis, szervezettől, befolyásolja, rizikófaktor, halálozással, mindenképpen, kapcsolatban, csontritkulás napjainkban, betegség megelőzésében, megfelelő táplálkozásnak, csontritkulás szempontjából, emberi szervezet, megfelelő mennyiségű, csontképződés folyamatában, csontok egészséges, zsírban oldódó, csontok anyagcseréjében, alacsony D-vitamin, növekvő szív-, szklerózis multiplex, kalcium szerepe, időskori csontritkulásban, egyén D-vitamin,
|
|
|
|
csontritkulás napjainkban, betegség megelőzésében, megfelelő táplálkozásnak, csontritkulás szempontjából, emberi szervezet, megfelelő mennyiségű, csontképződés folyamatában, csontok egészséges, zsírban oldódó, csontok anyagcseréjében, alacsony D-vitamin, növekvő szív-, szklerózis multiplex, kalcium szerepe, időskori csontritkulásban, egyén D-vitamin, csontritkulás megelőzéséhez, csontritkulás között, csontritkulás megelőzését, zöldségek fogyasztása, csontritkulás megelőzése, vitamin megtalálható, testünk számára, szervezetünkben ennek, alapvető mikrotápanyagnak, szabad levegőn, csontritkulás esélyét, sovány testalkat, törékeny szervezet, kiegyensúlyozott kalcium-, nélkülözhetetlen, mikrotápanyagnak, kiegyensúlyozott, csontritkulásban, vitaminbevitelre, gerincgyógyászat, előfordulásával, felszívódásában, anyagcseréjében, szervezetünkben, táplálkozásnak, fogyasztásával, megakadályozza, csontritkulás, természetesen, betegségekkel, szempontjából, csontképződés, megelőzéséhez, megelőzésében, jelentőséggel, fejlődésében, megtalálható, ellenkezőleg, kifejezetten, folyamatában, csonttömeget, beépülésében, kialakulását, osteoporosis, szervezettől, befolyásolja, rizikófaktor, halálozással, mindenképpen, kapcsolatban, legfontosabb, érrendszeri, fogyasztása, napjainkban, bevitelének, rendelkezik, genetikának, kialakulhat, fogyasszunk, megelőzését, előállítani, napsugárzás, kezelésében, meghatározó, kapcsolatot, megelőzése, egészséges, életmódnak, vizsgálják, csontoknak, tőkehalban, fogyókúrák, mennyiségű, lehetséges, termelését, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2173
- e Hét: 27064
- e Hónap: 58550
- e Év: 263251
|
|
|